Recepty


Magdin Smetanový dort
      Tři kysané smetany osladíme podle chuti (tak čtyři až pět lžic krystalu). Dvě šlehačky ušlehané mícháme k oslazeným smetanám. (Na menší dortík stačí svě smetany a jedna šlehačka). Vezmeme si formu, ve které chceme mít dort, klademe ve vrstvách: první vrstva jsou piškoty, na ně vrstva smetanové hmoty, na ni vrstva ovoce (výborné s čerstvými jahodami, ostružinami), takto vrstvíme stále dál, končíme smetanou, kterou můžeme ozdobit ovocem, čokoládou apod. Přes noc se odleží v ledničce, aby piškoty zvlhly a smetana ztuhla. Podáváme vychlazené.


Babiččiny beleše
- 1/2 kg hladké mouky, dvě uvařené brambory, kvasnice, lžíce cukru, špetka soli, 1 vejce, 2 dcl teplé vody (ne vařicí)
- na placky: povidla, cukr, máslo, mák
- postup: do mouky přidáme sůl, cukr, rozdrobíme kvasnice, pak dáme vejce, nastrouháme do toho vařené brambory a nakonec zalijeme vodou a vypracujeme těsto. To necháme kynout. Pak z toho uděláme kulaté placky na výšku asi centimetr tlusté. Ty POMALU opékáme z obou stran na troše omastku. Ještě teplé je potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem. Pak na ně namažeme povidla, která předtím trochu zředíme vodou, aby se dala líp mazat. Na povidla nasypeme mletý mák a nakonec pocukrujeme. :) Nejlepší jsou za tepla, ale dají se jíst i studené. :)


Kuřecí kari salát
- kuřecí prsa, jablka, majonéza, sůl, kari, citronová šťáva
- postup: kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky a opečeme na pánvi do zlatova, oloupeme si jablka a nakrájíme je taky na kostičky či jiné malé útvary. Nakonec všechno smícháme v míse. Dáma tam majonézu, kari, dochutíme solí a citronkou. Poměry nechám na vás, já to dělám všechno od oka. Na jedno balení prs (tři kusy) dám jednu velkou majonézu a asi šest až osm jablek.