Téma:

         Pro letošní osmý ročník festivalu jsme vybrali podtitul SÍTKOMIX, protože: Komix má styl. Komix má řád. Komix má svého superhrdinu!

         Rádi bychom se věnovali tématu hrdinství a hrdinů. Nejen těch na papíře a na jevišti, ale i těch, kteří jsou v nás. Říká se, že herec je hrdinou okamžiku. Tak jako si superhrdina navléká svůj oblek před hrdinským činem, tak si i herec navléká svůj kostým před hrdinským výstupem na jevišti. Nejen herectví, ale vlastně jakákoliv prezentace a seberealizace před odbornou i neodbornou veřejností se dá považovat za hrdinský čin.

         Herec je na jevišti hrdinou pouze na krátký okamžik, ale hluboko v srdcích diváků zůstává jeho čin navždy. A ta chvíle stojí za to. Takže proč to nezkusit.

         Vstupte s námi do Světa komiksových hrdinů a superhrdinů.

         Pojďte a objevte v sobě svého hrdinu!

Cíle festivalu:

         Cílem festivalu je nejen sjednotit výstupy z výuky ateliéru Divadlo a výchova DIFA JAMU za aktuální akademický rok, ale také díky hostování jiných vysokoškolských pracovišť zabývajících se dramatickou výchovou i neprofesionálních souborů, vytvořit prostor pro společnou diskuzi, konfrontaci názorů a zkušeností i intenzivní setkání studentů, pedagogů a dalších lidí zajímajících se o divadlo a dramatickou výchovu. V neposlední řadě by festival měl informovat odbornou i laickou veřejnost o oboru divadlo a výchova a o jeho nových výukových programech.

Cílová skupina:

         Studenti DIFA JAMU, především ateliéru Divadlo a výchova i jeho absolventi, studenti vysokých škol s pedagogickým zaměřením, divadelní soubory a široká i úzká veřejnost.

Dramaturgie:

         Stejně jako v minulých letech se můžeme těšit na setkání s prezentacemi magisterských a bakalářských absolventských projektů, dále s projekty druhého ročníku - divadlo Fórum a třetího ročníku - inscenace podle předlohy. Také uvidíme výsledky práce studentů s amatérskými soubory – ty reprezentují dětská a studentská představení. Texty vzniklé v předmětu tvůrčí psaní budou prezentovány formou scénického čtení. Prostory Kabinetu Múz budou zdobit umělecká díla, vytvořená klienty ústavu sociální péče Kociánka. Také shlédneme tři představení od studentů dramaterapie Olomouc. Jako novinka v tomto roce se představí Legislativní divadlo, které nám představí studenti sociální pedagogiky Masarykovi univerzity v Brně. Dále se můžete těšit na pohybovou dílnu pod vedením Jana Švece. Začátek i konec festivalu nám spojují dvě představení vzniklá na základě komiksových předloh a to představení ze ZUŠ Nové Město na Moravě a představení divadelního souboru „Klišéteátr“.

Ocenění práce:

         Během festivalu probíhají diskuze k jednotlivým prezentacím vedené studenty ADV a to dvakrát denně po dopoledním a odpoledním bloku. Máme také v plánu oceňovat výstupy tzv. „Super-cenou diváka“.

Místo konání:

         DIFA JAMU, Mozartova 1, 662 15, Brno a Kabinet Múz, Sukova 4, 662 15, Brno.

Termín:

         2. - 5. června 2010

Finanční zabezpečení:

         Organizátoři mají k dispozici částku 7 000,- Kč poskytnutou DIFA JAMU a sponzorskými příspěvky.